Tedaviler

Omuz Cerrahisi

Omuz eklemi çok sıkı bir eklem değildir. Kalça ve diz eklemine oranla daha gevşek bir yapısı vardır. Omuz bölgesinde İmpingement sendromu (omuz sıkışma sendromu), rotator cuff yırtıkları (kas yırtıkları) ve tekrarlayan omuz eklem çıkığı sık görülen problemlerdir. 


OMUZ KAS YIRTIKLARI

Omuzdaki kas yırtıklarının birçoğu yaşlanma süreci içerisinde gelişmektedir. Genç yaşlarda ise spor yaralanmaları, düşmeler ve omuz eklem çıkıkları da kas yırtıklarına neden olmaktadır. Kas yırtığı oluşan hastalarda omuz bölgesinde ağrı, gece ağrısı ve omuzu üzerine yatamama görülür. Omuz hareketleri ile ağrı artmaktadır. Tam kat yırtık varsa hasta omzunu hareket ettiremez. Omuz bölgesi kas yırtığı tanısı manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile konulur. Tedavisi çoğu zaman atroskopik ( kapalı teknik ) ameliyat ile olur. Kapalı teknik ile yapılan ameliyatta ise omuz çevresinden ufak kesiler ile omuz içine kamera ile girilip yırtılmış olan kasın kemikteki yapışma yerine özel kemiğe yerleştirilen çapa dikişler ile tutturulması esasına dayanmaktadır. Kasların onarımı sonrası hasta, yastıklı bir kol askısı kullanmalıdır. Hastalar birkaç hareket dışında onarılmış kası gerecek hareketler yapması istenmez. Tedavi başarısını akut ya da kronik yırtık olması, yırtığın büyüklüğü, hastanın yaşı ve ek hastalıkları etkilemektedir. Tam kat kas yırtıklarında uzun süre beklenmesi halinde kasın fazla miktarda geriye kaçması ve kasın yağ dokusuna dönüşmesi (yağlı dejenerasyon) olabilmektedir. Bu yüzden tam kat yırtıklar için, tanı konulduktan sonra beklenilmemesi gerekmektedir. Ameliyat sonrası kasın korunması ve fizik tedavi süreci 2-3 ay kadar sürmektedir. Sportif faaliyetlere dönüş ise 6. aydan sonra mümkün olmaktadır.


OMUZDA TEKRARLAYAN ÇIKIKLAR

Omuz eklemi çok hareketli bir eklem olduğu için vücudumuzdaki çıkığa en elverişli eklemlerinden birisidir. Eklemin sağlam yapısı onu çevreleyen kaslar ve bağlar ile sağlanır. Gündelik yaşamda biz omzumuzu 90 derece üzerine nadiren çıkartırız ve bu da zorlayıcı fiziksel yaralanmalardan korunmamızı sağlar. Ancak düşme, direk darbe veya bazen kolumuzu ileriye doğru uzattığımız sportif faaliyetlerde, omuz eklemi yerinden çıkabilir. 

Omuz eklemi ilk kez çıktığında hemen ameliyata gerek yoktur. Ancak hastanın yapılan muayenesinde ve MRG görüntülenmesinde eklem kapsülü yırtığı, eklem kıkırdağı yırtıkları veya kemik yapıda bozulmalar olabilir. Bu durumların herhangi birinin görüldüğü hastalarda ilk çıkıkta dahi ameliyat gerekebilir. Tekrarlayan omuz eklemi çıkıklarında ise ameliyat kaçınılmazdır. Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan artroskopik (kapalı teknik ile) onarım ile hastaların iyileşme sürelerini ve tedavi başarısını arttırmaktadır. Ameliyat sonrası iyi bir fizik tedavi yapılması hastaların erken sürede günlük aktivitelerine dönmesi için önemlidir.


KALSİFİYE TENDİNİT
Omuz hastalıkları içerisinde en fazla ağrı oluşturan problemlerden birisidir. Neden oluştuğu bilinmemektedir. Kas dokusu içerisinde kalsiyum depozitlerinin birikmesi ile oluşur. Genellikle analjezik ilaçlar kol boyun askısı ve fizik tedavi ile tedavi edilir. Uzun süreli hareket kısıtlamalarından kaçınılmalıdır. Şikayetleri 1 yıl boyunca düzelmeyen hastalarda tedavi artroskopik (kapalı teknik ile) olarak kas içindeki depozitlerin boşaltılması ile yapılır.


OMUZ PROTEZLERİ
Omuz ekleminde bozulma yaş olarak 60-70 yaş aralığında oluşmaktadır. Omuz ekleminde bozulma veya tarvma sonrası parçalı kırıklar oluştuğu durumlarda omuz protezi yapılmaktadır. Protez olarak yarım omuz protezi, tam omuz protezi ve ters omuz protezi kullanılır. Kırıklar genellikle kemik erimesine bağlı oluştuğu için genellikle omuz protezleri çimentolu tercih edilmektedir. Yarım omuz protezi genellikle parçalı kırıklar sonrası ve omuz eklem yuvasının tahrip olmadığı sadece kol kemiğinin başının tahrip olduğu durumlarda yapılır. Tam omuz protezi omuz eklem yuvası ile birlikte kol kemiğinin başının tahrip olduğu durumlarda yapılır. Ters omuz protezi rotator manşetin ileri derecede ve onarılamayacak yırtıklarında, başarısız olan tam omuz protezinde ve çok parçalı kırıklarda yapılır. Omuz protezi sonrası rehabilitasyon programı ve doktorunuzun önerilerine sıkı sıkıya uymanız gerekmektedir. Omuz protezleri sonrası 4-6 haftada fizik tedavi yapılmalıdır.

WhatsApp ile Danış
X