Haberler

Spor Sevdası ve Bel Ağrısı
  • 22.04.2021

Spor Sevdası ve Bel Ağrısı



Pandemi sebebiyle eve kapandığımız şu günlerde haliyle bir miktar kilo aldık ve hareketsiz kaldık. Neredeyse hepimiz sporun sağlık için önemini kavramış durumdayız ve bir şeyler yapmak istiyoruz. Bu amaçla en basit çıkıp dışarda yürümek, evde egzersiz yapmak, normale dönüş başlayınca da spor salonlarına dönmek istiyoruz, döneceğiz de. Ancak bazen iyi niyetle başlayan bu girişimler ağrı ile sonuçlanabiliyor. Bel ağrısı spor esnasında sıkça karşılaşılan problemlerden biridir. Omurga disklerinin, bağlarının veya eklemlerinin aşırı zorlanması sonrası oluşan yaralanmalara bağlı olarak bel ağrısı, direk bu yapılardan ve bu yaralanmalara refleks olarak oluşan omurga çevresindeki kasların spazmından kaynaklanabilir.

Önceden var olan bel sorunları, gün içinde ofis ortamında uzun süreli oturma veya ağır kaldırma gerektiren işler zaten bel ağrısı için risk oluşturmaktadır. Buna ek olarak ağır kaldırma, Squat ve deadlift egzersizi sırasında belin uygunsuz pozisyonunu, çalışma setleri esnasında aşırı ağırlık arttırılması, kaldırma esnasında belin stabilize edilemeyip sağa ya da sola dönmesi de bel ağrısı ile sonuçlanabilir.

Tüm kas-iskelet sistemi yaralanmalarının iltihaplanma aşaması 5-7 gündür ve bu süre zarfında deadlifts ve squat hareketlerinden kaçınmak gerekir. Bu dönemde ağrı kontrol edilmeli ancak hareketsiz kalıp sürekli yatak istirahatına geçilmemelidir. Doku onarımı aşaması yaralanmadan yedi gün sonra başlar ve iki aya kadar sürebilir. Eğer ağrı 1. haftanın sonunda ağrı geçti ise çok hafif ağırlıklarla deadlift çalışmaya başlanabilir. Yeniden şekillenme aşaması (tip 1 kollajen üretimi) 2-4 aydan bir yıla kadar sürebilir bu sebeple yeni yaralanmalar oluşmaması için ağırlık çalışmasına kademeli olarak ve mümkünse bir profesyonel eğitimci gözetiminde devam etmek faydalı olacaktır

WhatsApp ile Danış
X