Tedaviler

Dirsek Cerrahisi

Dirsek eklemi üzerindeki kas ve cilt dokusu ince olduğundan dolayı sıklıkla travmalara maruz kalır. Çevremizde fazla miktarda küçük yaşlarda dirsek kırığı geçirmiş ve bir kısmı kötü kaynamış hastalar görülür. Dirsek eklemi kolay çıkan bir eklem olmadığı için genellikle travmalar sonrası dirsek bölgesinde kırıklar oluşur.

Dirsek yaralanmaları genellikle el ayası üzerine düşme sonucu oluşur.  Travma sonrası dirsekte çıkık oluşursa ilk 6 saat içinde bir uzman tarafından, anestezi altında yerleştirme yapılması önemlidir. Çünkü dirsek bölgesinde 3 adet sinir ve 1 adet atar damar bulunmaktadır ve müdahalenin gecikmesi durumunda bu yapıların herhangi birinde veya bir kaçında sorun oluşabilir. Dirsek çıkıklarında uzun süre fizik tedavi görmesi gerekebilir. Kırık ile birlikte görülen dirsek çıkıklarında erken ameliyat önemlidir. Çünkü dirsek eklemi kısa sürede hareket kısıtlılığı gelişebilen eklemdir. Dirseğin en ağır yaralanmaları; bağların kopmasının da eşlik ettiği öne ve arkaya kırıklı çıkıklardır. Dirsekte görülen bir diğer kırıklı çıkık ise terrible triad (korkunç üçlü ) dediğimiz 2 kemikte kırık ve dirsek çıkığının birlikte görüldüğü durumdur. Eğer dikkatli ve uygun tedavi edilmez ise dirsek ekleminde ağrı ve kalıcı hasarlar oluşur. Dirsek bölgesinde bağ yaralanmaları da fazla miktarda görülmektedir. Bağ yaralanması olan hastalarda detaylı muayene ve MRG ile tanı koyulmaktadır. Bağ yaralanması olan hastaların çoğu ameliyat edilmektedir.

TENİSÇİ DİRSEĞİ
Dirseğin dış kısmına yapışan kas liflerinin enflamasyonu sonucu oluşur. Bu kaslar bilek ve parmakların kaldırılmasını sağlamaktadır. Ağrı, kasın kemiğe yapıştığı yerde veya kas boyunca hissedilmektedir. Ağır hastalarda elin kavrama gücünde azalma ve hafif cisimlerin kaldırılmasında bile zorluk olur. Bu hastalık otuzlu kırklı yaşlarda sık görülmektedir. Ağrının en yoğun olduğu yer dirseğin dış kısmındaki kemik çıkıntı üzerindedir. Bu bölgede baskı yapmak ile ağrı oluşur. Ağır hastalarda dirseğin her hareketi ağrılıdır. Konservatif tedavide ağrıya yol açan aktivitelerin kısıtlanması, bandaj, fizik tedavi ve ilaç tedavisi önerilir. Uzun süre düzelmeyen olgularda ağrılı yere kortizon ve trombositten zengin plazma (PRP) yapılabilir.  Eğer ilaç, enjeksiyon ve fizik tedavi ile düzelme olmuyorsa ameliyat yapılır.

KUBİTAL TÜNEL SENDROMU
Ulnar sinir dirsek arkasındaki iki kemik çıkıntı arasındaki oluktan geçtiği bölgeye kübital tünel denilir. Dirsek kıvrıldığında tünelin çapı küçülür ve sinirde sıkışma oluşur. Sinir dirsek bölgesinde cilde çok yakın olduğu için, dirseğimizi bir yere çarptığımızda elektrik çarpılması hissi oluşur. Sinir sıkışması 30-60 yaş aralığında görülür. Erkeklerde üç kat daha fazla görülmektedir. Yüzük parmağında ve küçük parmakta uyuşukluk, karıncalanma gibi semptomları oluşur. Ağrı nadir görülür. Semptomlar dirseğin uzun süre kıvrık kullanımında ve uyurken şiddetlenir. Tanısı emg ile konulur. Konservatif tedavi dirseğin kullanımının değiştirilmesi, ateller ve ilaç tedavisi ile yapılır. Konservatif tedavi ile düzelemeyen veya ileri derecede sıkışması olan hastalarda ameliyat ile sinir gevşetilir. Şikayetlerin geçmesi birkaç hafta veya ayı bulabilir. 

Dadı Dirseği
Çocukluk çağında görülen bir çıkık şeklidir. Genellikle dirsek tam açık pozisyonda kolun çekilmesi ile oluşur. Çocukluk çağında ön kol kemiklerinin dirsek eklemine yakın bölgede yapmış olduğu eklem yeterince gelişmemiştir. Bu yüzden kolun uzun aksta çekilmesi ile bağ arasında kemiğin sıyrılarak dirsekte kısmi çıkık oluşmasına neden olur. Oluşan çıkık çok ağrılıdır, hastalar genellikle dirsek eklemini hareketsiz tutarlar. Dirsek ekleminde şişlik ve hassasiyet mevcuttur. Tanının konmasının ardından hekim çıkığı özel bir manevra ile yerine yerleştirir. Bunun için anestezi uygulanmasına gerek yoktur.

WhatsApp ile Danış
X